piołun

Piołun srebrny

Piołun srebrny (Artemisia argyrophylla) 

Roślina ta jest szczególnie dobrze znana wszystkim zielarzom i osobom korzystającym z medycyny tradycyjnej. Mimo iż piołun ma raczej mało przyjemny smak i zapach, to posiada ogromną moc uzdrawiania. Zawiera w sobie kwas askorbinowy, , kwasy organiczne, karoten, saponiny, które we wzajemnym połączeniu posiadają doskonały wpływ na skórę i włosy. Wyciąg z piołunu jest często używany jako doskonały lek, a także cenny składnik licznych produktów kosmetycznych. Można go spotkać w dużej ilości szamponów, szczególnie naturalnych, ze względu na wysoką zawartość saponin. Piołun pozwala na bardzo dobrą tonizację skóry, reguluje przemianę materii, a także wzmaga proces krążenia krwi, delikatnie zmiękcza i wygładza skórę oraz przyśpiesza wzrost włosów i zapobiega ich wypadaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *