Szczodrak krokoszowaty

Szczodrak krokoszowaty

Szczodrak krokoszowaty  (Carthamoides rhaponticum)

Korzeń tej wyjątkowej rośliny był używany przez niepamiętnych czasów, a na obszarze Syberii jest bardzo popularny jako naturalny środek do wzmacniania i  regeneracji organizmu, a także łagodzenia objawów zmęczenia. Wykorzystywany w kosmetykach naturalnych Natura Siberica szczodrak krokoszowaty występuje w górach Ałtaju i Górach Sayan, ale również w innych częściach Rosji, gdzie również jest chętnie wykorzystywany w medycynie naturalnej. Wykonany z niego ekstrakt jest często najcenniejszą substancją aktywną, powszechnie stosowaną w kosmetykach do pielęgnacji skóry. Szczodrak krokoszowaty potrafi wydobyć ze skóry ciała naturalny koloryt, reguluje prawidłowe ukrwienie komórek, a także uczestniczy w procesie regeneracji i odnowy skóry. Swoje właściwości zawdzięcza głównie wysokiej zawartości doskonale przyswajanej witaminie C, olejkom eterycznym, alkaloidom, katechinom, a także wielu innym substancjom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *