rumianek

Rumianek

Rumianek (Matricaria Chamomilla) 

Większość ludzi zna rumianek dość dobrze i wie, że można go często spotkać na łąkach i polach. Posiada liczne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, dlatego wiele osób zbiera go samodzielnie i wykorzystuje w warunkach domowych. Napary z rumianku, który zawiera cenne olejki eteryczne, a także karoten i kwas askorbinowy, to najbardziej rozpowszechniona forma wykorzystania tej wspaniałej rośliny. Rumianek może być z powodzeniem stosowany w pielęgnacji bardzo wrażliwej i problematycznej skóry, gdyż skutecznie pomaga łagodzić wszelkie podrażnienia, usuwa suchość naskórka poprzez zatrzymywanie nawilżenia, głęboko oczyszcza i wygładza. Właściwości rumianku wykorzystuje się również często w pielęgnacji włosów, zapewniając im delikatną miękkość oraz naturalnie jaśniejszy odcień. Ekstrakt z rumianka jest niezwykle cennym składnikiem wielu preparatów zdrowotnych,  a także kosmetyków naturalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *