olejek amarantowy

Olejek amarantowy

Olejek amarantowy (Amaranthus cruentus L. oil)

Wśród wielu różnych ekstraktów roślinnych jednym z najcenniejszych w pielęgnacji jest niewątpliwie olejek amarantowy, który posiada niezwykle silne działanie opóźniające procesy starzenia się skóry. Uzyskuje się go praktycznie z całości masy roślin, ponieważ wszystkie ich części posiadają wysoką zawartość aminokwasów, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Bardzo cennym składnikiem jest skwalen, który działa jako naturalny środek przeciw starzeniu i powstawaniu zmarszczek. Ponadto, olejek amarantowy wykazuje niezwykłe zdolności regulacji metabolicznej białek, a także zapobiega wypadaniu włosów. Z tego powodu jest często wykorzystywany w preparatach i kosmetykach naturalnych przeciwko łysieniu i utracie włosów. W Polsce znany jest jako szarłat wyniosły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *