olej z rokitnika ałtajskiego

Olej z rokitnika ałtajskiego

Olej z rokitnika ałtajskiego (Hippophae Rhamnoides Altaica)

Owoce rokitnika posiadają bardzo dużą ilość przydatnych właściwości, często wykorzystywanych w celach medycznych i kosmetycznych, chociaż są dość trudne do zbierania. Żadna z roślin nie może być porównywana z rokitnikiem, pod względem zawartości witamin i minerałów. Już niewielka ilość owoców tej rośliny może zapewnić człowiekowi pełny zakres niezbędnych wartości odżywczych. Rokitnik zawiera niemal wszystkie witaminy, które są niezbędne dla prawidłowego metabolizmu i zdrowia organizmu, m.in. witaminy z grupy B , witamina E, K, R, a także wiele różnych mikroelementów. Wysoka zawartość witaminy C , zapewnia wystarczającą ilość kwasu askorbinowego. Olej z rokitnika ałtajskiego wytwarza się w procesie tłoczenia owoców na zimno, dlatego zachowuje się wszystkie jego składniki zdrowotne. Dzięki temu może on zapobiegać powstawaniu różnych chorób, a także jest doskonałym preparatem do poprawy skóry. Olej z rokitnika ałtajskiego jest stosowany w przemyśle kosmetycznym, ale głównie w produktach naturalnych i organicznych. Specjalne właściwości rokitnika pozwalają nawet pozbyć się starych blizn i rozstępów, ponieważ jego składniki przyczyniają się do intensywnej regeneracji komórek skóry i doskonale regulują procesy odnowy. Olej z rokitnika ałtajskiego to również doskonały tonik do skóry, wspaniale łagodzący stany zapalne i podrażnienia skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *