kozłek syberyjski

Kozłek syberyjski

Kozłek syberyjski (Patrinia sibirica Juss.)

To wyjątkowa odmiana dość dużej rodziny roślin. Kozłek syberyjski jest często wykorzystywany do pozyskiwania ekstraktu z korzenia, szeroko stosowanego w kosmetyce do wzmacniania i nawilżania skóry, a także jako naturalny środek do łagodzenia podrażnień. Wynika to z faktu, że kozłek syberyjski zawiera bardzo saponiny, garbniki, olejki eteryczne oraz inne inne składniki organiczne, które mają pozytywny wpływ na skórę i włosy. Kosmetyki naturalne marki Natura Siberica zawierają wyciąg z kozłka syberyjskiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *