Kosaciec syberyjski

Kosaciec syberyjski

Kosaciec syberyjski (Iris Sibirica) 

Spośród wszystkich rodzajów irysów, kosaciec syberyjski jest najbardziej odporny na wszelkie zmiany klimatu i mogą wytrzymać nawet najbardziej ekstremalne zimno. Z tego powodu występuje często na niezwykle chłodnych i niedostępnych terenach. Kosaciec syberyjski to roślina bardzo piękna, czesząca się niezwykle bogatą gamą kolorów i bardzo cenioną przez ogrodników. Jednak oprócz niewątpliwych walorów estetycznych posiada również wspaniałe właściwości, wykorzystywane w pielęgnacji skóry. Kosaciec syberyjski zawiera wiele cennych substancji, takich jak kwas askorbinowy, aldehydy, garbniki, substancje zapachowe i wiele innych. Naturalny ekstrakt z tej rośliny jest używany w wielu produktach pielęgnacyjnych, głównie kosmetykach naturalnych. Pozwala on na skuteczne oczyszczanie skóry, zmiękczanie oraz wzmacnianie. Kosaciec syberyjski, ze względu na znaczną zawartość olejków eterycznych, jest powszechnie stosowany w przemyśle perfumeryjnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *