jarzębina

Jarzębina syberyjska

Jarzębina syberyjska (Sorbus sibirica Hedl) 

Jarzębina syberyjska jak sama nazwa wskazuje, występuje głównie na Syberii i Dalekim Wschodzie. Można tam często spotkać drzewa, które osiągają wysokość nawet ośmiu metrów. Jarzębina syberyjska posiada jagody o kolorze jasnoczerwonym, które posiadają liczne właściwości lecznicze. Nasiona w owocach zawierają bardzo skuteczne substancje aktywne, chętnie wykorzystywane w kosmetykach organicznych i preparatach leczniczych. Posiadają m.in. znaczną zawartość rutyny, witaminy C , kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i innych kwasów organicznych. Ponadto, nasiona tej rośliny zawierają silne substancje przeciwbakteryjne, często wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jarzębina syberyjska stanowi doskonałe uzupełnienie wielu formuł kosmetycznych, opartych na ziołach i kwiatach roślin. W kosmetyce stosuje się głównie ekstrakt i proszek jarzębinowy, który wykazuje niezwykle korzystny wpływ na skórę, doskonale ją wzmacniając, tonizując oraz zwiększając odporność na czynniki zewnętrzne. Pozwala ona również nasycić licznymi witaminami i pierwiastkami śladowymi. W związku z tym, posiada silne właściwości przeciwbakteryjne skutecznie sprzyja szybkiemu gojeniu i chroni przed infekcjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *