Kategoria

miodunka

Miodunka plamista

Miodunka plamista (Pulmonaria Officinalis) Miodunka plamista występuje praktycznie we wszystkich regionach Syberii i jest uważana za bardzo niedocenianą roślinę, skuteczne w leczeniu przeziębień i chorób płuc. Właściwości medyczne miodunki są coraz częściej dobrze wykorzystywane w kosmetykach naturalnych, ponieważ skład organiczny tej rośliny pozwala na wykorzystanie go podczas pielęgnacji różnych typów skóry. Miodunka plamista zawiera takie składniki jak witaminy, karoten i różne pierwiastki śladowe. Znana jest przede wszystkim z  dużej zawartości witaminy C . W działaniu na skórę przynosi ona bardzo dobry efekt, dlatego stosowana jest w wielu środkach…

Czytaj więcej »

uczep

Uczep trójlistny

Uczep trójlistny (Bidens tripartita L.)  Uczep trójlistny jest szeroko wykorzystywany w medycynie naturalnej od bardzo długiego czasu, a obecnie zaczął również występować jako cenny składnik aktywny w wielu kosmetykach naturalnych. Dzięki obecności olejków eterycznych, garbników, witaminy C i karotenu doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry.  Wyciąg z tej rośliny jest bardzo pomocny w zmiękczaniu naskórka, dzięki czemu staje się on odpowiednio nawilżony i nie jest podatny na łuszczenie. Uczep trójlistny pomaga również chronić komórki skóry przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a także głęboko oczyszcza i tonizuje skórę. Poza tym wszystkim…

Czytaj więcej »

mąkla tarniowa

Mąkla tarniowa

Mąkla tarniowa (Evernia prunastri (L.) Ach) Mąkla tarniowa jest stosowany jako naturalny środek antyseptyczny i przyśpieszający gojenie ran. Ten wyjątkowy składnik spotkać można również w przemyśle perfumeryjnym, z uwagi na zawartość bardzo wonnych olejków. Ponadto olejki z mąkli tarniowej składają się z tłuszczów i różnych żywic, a także cennych substancji śluzowych, chętnie stosowanych w wielu produktach kosmetycznych i medycznych.

Czytaj więcej »

babka śnieżna

Babka śnieżna

Babka śnieżna (Plantago nivalis)  Babka śnieżna to niezwykle ceniona roślina, o bardzo wielu cennych właściwościach leczniczych. Można ją spotkać na rozległych terenach Północnej Syberii, gdzie doskonale zaadaptowała się do najtrudniejszych warunków atmosferycznych.Syberyjska babka śnieżna jest bardzo bogata w witaminę K, saponiny, kwas askorbinowy, taniny i aminokwasy. zawiera również niezwykłą substancję aktywną, pozwalającą na szybkie tamowanie krwawienia. Czynnik T nie występuje w wielu roślinach, dlatego należy uznać, że babka śnieżna to bardzo rzadki przypadek. W kosmetykach naturalnych jest ona wykorzystywana jako organiczne substancja tonizująca, szczególnie cenna…

Czytaj więcej »

alantoina

Alantoina

Alantoina Niektóre zioła zawierają tak unikalne i cenne składniki jak alantoina, chętnie wykorzystywana w produktach do intensywnej pielęgnacji urody. Stanowi ona składnik ze znaczną zawartością karotenu, fruktozy, glukozy i taniny. Alantoina może zawierać środki antyseptyczne, które są bardzo cenne podczas pielęgnacji skóry wrażliwej, pozwalając znacznie zmniejszyć wszelkie stany zapalne i podrażnienia. Kosmetyki Natura Siberica zawierają ten cenny składnik, który pochodzi z roślin niemodyfikowanych genetycznie oraz naturalnych upraw ekologicznych.

Czytaj więcej »

olej lniany

Syberyjski olej lniany

Syberyjski olej lniany (Linum usitatissimum Seed)  Wszystkie oleje roślinne wykorzystywane w kosmetykach naturalnych Natura Siberica otrzymane są dzięki tłoczeniu na zimno, co pozwala zachować wszystkie najważniejsze właściwości produktu końcowego. Syberyjski olej lniany zawiera takie składniki aktywne jak kwas linolowy i kwas linolenowy, oraz szereg innych kwasów tłuszczowych. Niewiele jest produktów, które mogą dostarczać oba te rodzaje kwasów i dlatego  syberyjski olej lniany jest unikalnym środkiem do zapobiegania wielu chorobom. Umożliwia on skuteczną alternatywę dietetyczną dla niezwykle cennych olejów rybnych, doskonale reguluje przemianę materii oraz zapewnia właściwy balans…

Czytaj więcej »

cytryniec chiński

Cytryniec chiński

Cytryniec chiński (Schizandra Chinensis) Cytryniec chiński najbardziej znany jest na Dalekim Wschodzie, gdzie jest uznawany i szeroko wykorzystywany w tradycyjnych recepturach zdrowotnych i pielęgnacyjnych.  W jego składzie znajduje się zaskakująco duża ilość użytecznych i cennych substancji organicznych, takich jak olejki eteryczne, kwas askorbinowy, kwas cytrynowy, kwasu jabłkowy, aldehydy i wiele innych. Jego nazwa pochodzi od bardzo przyjemnego cytrynowego aromatu. Można go spotkać na Wyspach Kurylskich, w Sachalinie i oczywiście na Dalekim Wschodzie. Jak sama nazwa wskazuje cytryniec chiński to roślina szeroko wykorzystywana w Państwie Środka.…

Czytaj więcej »

łyszczec

Łyszczec syberyjski

Łyszczec syberyjski (Gypsophila sericea (Ser.) Kryl.)  Łyszczec syberyjski posiada znaczne bogactwo saponin, które stosowane są jako naturalny środek przeciwzapalny. Szczególnie korzenie tej rośliny stosuje się do wytworzenia naturalnych ekstraktów, bogatych w ten bardzo korzystny i chętnie wykorzystywany w kosmetykach naturalnych składnik. Saponiny pozwalają na głębokie oczyszczanie skóry, przywracają prawidłowy metabolizm i ustalają skuteczne zabezpieczenie skóry przed wszelkimi niszczącymi wpływami zewnętrznymi. Łyszczec syberyjski to jeden z bardziej cenionych składników w produktach Natura Siberica.

Czytaj więcej »

wieczornik

Wieczornik syberyjski

Wieczornik syberyjski (Hesperis Sibirica)  Jak powszechnie wiadomo, wieczornik syberyjski posiada wysoką zawartość olejków eterycznych, które charakteryzują się dość silnym aromatem. Znaczna zawartość kwasów tłuszczowych sprawia, że można go używać jako naturalnego środka do zmiękczania i nawilżania suchej skóry ciała. Wieczornik posiada delikatne kwiaty o silnym zapachu, a zawarte w nich składniki naturalne często wykorzystywane są do wytwarzania perfum. Wieczornik syberyjski posiada korzenie, które również zawierają cenne oleje tłuszczowe. Stosuje się je jako wspaniałe nośniki składników pielęgnacyjnych skóry w bardzo wielu kosmetykach organicznych i naturalnych preparatach.

Czytaj więcej »

ślaz

Ślaz

Ślaz (Malva L.) Ślaz to wyjątkowa roślina, posiadająca piękne i duże kwiaty o kolorze różowym. Można ją znaleźć również na Syberii, niemal we wszystkich jej zakątkach. W składzie ślazu można znaleźć takie elementy jak kwas askorbinowy, karoten oraz substancje śluzowe, które mają bardzo korzystny wpływ na podrażnioną śluzówkę i wrażliwą skórę z zapaleniem. Ślaz uważa się za bardzo efektywny składnik kosmetyków naturalnych, głównie dzięki mikrobicydom, które zdolne są w bardzo krótkim czasie zmniejszyć wszelkie stany zapalne. Kosmetyki marki Natura Siberica bardzo często zawierają ekstrakty z…

Czytaj więcej »

kozłek syberyjski

Kozłek syberyjski

Kozłek syberyjski (Patrinia sibirica Juss.) To wyjątkowa odmiana dość dużej rodziny roślin. Kozłek syberyjski jest często wykorzystywany do pozyskiwania ekstraktu z korzenia, szeroko stosowanego w kosmetyce do wzmacniania i nawilżania skóry, a także jako naturalny środek do łagodzenia podrażnień. Wynika to z faktu, że kozłek syberyjski zawiera bardzo saponiny, garbniki, olejki eteryczne oraz inne inne składniki organiczne, które mają pozytywny wpływ na skórę i włosy. Kosmetyki naturalne marki Natura Siberica zawierają wyciąg z kozłka syberyjskiego.

Czytaj więcej »

jałowiec

Jałowiec

Jałowiec (Juniperus oxycedrus)  Stanowi on doskonały składnik naturalny wielu kosmetyków organicznych. Jałowiec od dawna stosuje się jako wspaniały i niezwykle skuteczny środek do oczyszczania, ponieważ zwraca odpowiedni olejek eteryczny, który jest w stanie zapewnić wspaniałe właściwości pielęgnacyjne. Stosowany w aromaterapii  oczyszcza powietrze i posiada naturalne właściwości antybakteryjne. Jałowiec podawany jako napar doskonale dezynfekuje i ma korzystny wpływ na atmosferę w domu. Może być wieszany w pomieszczeniach w postaci gałęzi.  Owoce jałowca składają się z kilku bardzo cennych substancji, m.in. witaminy C, która jest dostępna w…

Czytaj więcej »