borówka

Borówka syberyjska

Borówka syberyjska (Vaccinium myrtillus sibiricus) 

Wiele osób co roku czeka na sezon jagodowy i tęskni z bardzo smacznymi owocami, a także ma nadzieję na odnowienie swoich domowych spiżarni z sokami i innymi przetworami o walorach zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Borówka syberyjska to odmiana roślinna, którą można spotkać na Dalekim Wschodzie i Syberii i cieszy się swoimi wspaniałymi walorami smakowymi. Oprócz niepodważalnych walorów kulinarnych posiada również znaczną ilość pożytecznych substancji aktywnych, takich jak fruktoza, glukoza, witaminę C i grupy B, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy i mlekowy, a także garbniki i wiele innych. Liście jagody również powinny być traktowane z należytą uwagą, gdyż zawierają kwas askorbinowy i karoten, a nasiona doskonały kwas tłuszczowy, który w swoim składzie jest bardzo podobny do oleju lnianego. Borówka jest używana do pielęgnacji włosów, szczególnie tych o ciemnym kolorze, gdyż daje im wspaniałą siłę, przywraca kolor, jasność i blask. Sprawia ona, że włosy stają się wyraźnie mocniejsze, silniejsze, a także zwiększają swoją elastyczność.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *